Festes populars a Catalunya

Comment

Cultura

Després de gairebé 10 anys vivint a Catalunya m’he acostumat al diferents que són les festes populars aquí respecte a la meva terra natal (Andalusia). Al principi em va costar molt trobar-li la gràcia, la diferència és considerable, sobre tot perquè els andalusos som molt participatius, qualsevol festa té gent dedicada a la seva organització, és més, habitualment hi ha gent en llista d’espera per poder participar (ja sigui setmana santa, reis mags, revetlles, romiatges…). Aquí hi ha molts pobles on les celebracions són molt poc participatives, la gent jove no sap valorar una festa tradicional i no s’adonen que amb el pas dels anys s’acaben perdent, i només els pobles que han sabut mantenir-les després poden explotar-les de cara al turisme.

Sant Jordi

Aquesta és de les tradicions que més m’agrada, quan ho vaig viure per primera vegada vaig sentir una gran enveja d’aquesta societat que celebraven una festa regalant llibres. L’habitual que et trobes a Espanya és que algú llanci una cabra des del campanar o li posi boles de foc a un toro, així que descobrir que hi ha gent que entén que regalar cultura és motiu de celebració, em sembla un raig d’esperança. Crec que els nens en el col·legi celebren més Sant Jordi que una altra festa, preparen tots les seves postals per dedicar-les-hi als seus “estimats”, interpreten la llegenda de Sant Jordi i el Drac, fabriquen roses de cel·lofana per regalar-la-hi a les seves “núvies” i si no a mamà, que aquesta sempre rep alguna.

La Patum de Berga

M’encanta el foc, així que quan vaig descobrir als grups de “diables” em vaig aficionar a aquesta festa popular. Cada any, per a la festa major, diversos grups de diables fan “correfocs” pel poble, llançant mil petards i bengales. Però si t’agrada l’olor a pólvora, la meca està a Berga, on se celebra “La Patum”, un espectacle sensacional on es reuneixen les millors “bèsties” de Catalunya.

Festa Major de Gràcia

Aquesta festa no és tan antiga, però si que ha aconseguit mobilitzar a tot un barri que en festes reben milers de visitants, cada vegada més guiris, que valoren com els veïns decoren els carrers. La primera vegada que vaig ser em va sorprendre, les decoracions van molt més allà dels típics farolillos i els tests penjats en les finestres. Hi ha un piqui curiós que converteixen els carrers en obres d’art, de debò, són genials, i totes fetes amb materials reciclats.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *